شعار امسال “جهش تولید با مشارکت مردم” نشان از توجه رهبر معظم انقلاب به اهمیت اقتصاد دارد؛ حوزه کشاورزی به عنوان یکی از ارکان اصلی این اقتصاد، مورد بررسی قرار گرفته است. امین دلیری، تحلیلگر مسائل اقتصادی، به خبرگزاری مهر گفت که عملکرد این شعار در بخشهای اقتصادی به ویژه کشاورزی باید از طریق شاخصهای رشد اقتصادی و تولید سنجیده شود. وی اعلام کرد که در نیمه نخست سال و فصل بهار، رشد مثبتی در بخش کشاورزی ثبت شده است؛ بهطوریکه پس از سه سال رشد منفی از سال ۱۳۹۹، امسال شاهد بهبود وضعیت با رشد ۳.۱ درصدی هستیم.
دلیری توضیح داد که در سال ۱۳۹۸ رشد قابل توجهی در کشاورزی مشاهده شد و بالاترین ارزش افزوده به مبلغ ۳۳۳ هزار میلیارد تومان برای این بخش ثبت گردید. این رشد بالا در سال ۱۳۹۸ سهم قابلتوجهی در تولید ناخالص ملی سال ۱۳۹۹ به همراه داشت؛ اما از آن زمان به بعد روند رشد کاهش یافته و تا سال ۱۴۰۲ ادامه یافت. وی اضافه کرد که بخش کشاورزی در سال ۱۴۰۰ با رشد منفی حدود ۱۱ درصد مواجه شد و در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نیز همین روند ادامه داشت تا نهایتاً امسال شاهد بهبود و مثبت شدن آن هستیم.
این تحلیلگر اشاره کرد که سیاستهای تثبیت نرخ ارز، به ویژه در دولت سیزدهم، توجه بیشتری به بخش کشاورزی معطوف کرد و موجب تحقق رشد مثبت در بهار شد. وی افزود که ارز ترجیحی برای تأمین کالاهای اساسی مانند گندم، جو، برنج، چای، چغندر قند، پنبه، دانههای روغنی و فرآوردههای دامی اختصاص یافته است.
در خصوص مشارکت مردمی، دلیری به نقش تعاونیها تأکید کرد و اظهار داشت که اگرچه آمار دقیقی از مشارکت مردم در اقتصاد موجود نیست، تعاونیها میتوانند بیشترین سهم را در این زمینه داشته باشند. او یادآور شد که تعاونیها در گذشته با ارائه بذر، سم، کود و ماشینآلات با قیمت مناسب به کشاورزان کمک کردهاند، اما در دو دهه اخیر این مشارکت کاهش یافته است. وی بر ضرورت سرمایهگذاری در بخش تولید، به ویژه در کشاورزی، تاکید کرد و گفت که دولت میبایست با ارائه وامهای کمبهره حتی بدون بهره، کالاهای استراتژیک را در دوران تحریم تأمین کند.
دلیری بیان کرد که تحقق مشارکت مردم در اقتصاد نیازمند برنامهریزی بلندمدت است و امید دارد دولت چهاردهم این موضوع را در برنامه توسعهای خود قرار دهد.
در ادامه، این تحلیلگر آمار رشد بخش کشاورزی در دهه ۹۰ را مطرح کرد؛ بهطوریکه در سال ۱۳۹۲ اولین رکورد رشد منفی (منفی ۳.۱ درصد) ثبت شد و در سال ۱۳۹۷ این عدد به منفی ۶.۲ درصد رسید. اما در سال ۱۳۹۸ رشد قابلتوجهی با ۲۰.۹ درصد ثبت گردید که ارزش افزوده آن در درآمد ناخالص ملی سال ۱۳۹۹ نمایان شد. در سال ۱۴۰۳ نیز پس از سه سال رشد منفی، رشد ۳.۱ درصدی حاصل شده است که ارزش افزوده آن به ۲۸۹ هزار میلیارد تومان رسیده و هنوز فاصلهای با رشد و ارزش افزوده سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ دارد.