کود نیترات آمونیوم اوره مایع (UAN)

کود نیترات آمونیوم اوره مایع (UAN)

کود مایع ازته یا محلول نیترات آمونیوم اوره که اصطلاحا به UAN معروف می باشد. تولید این کود به 40 سال قبل بر می گردد و اولین بار در آمریکا تولید و عرضه گردید، امروزه تولید و مصرف آن در اروپا و آمریکا رشد فزاینده ای داشته است. 

کود مایع ازته توسط پتروشیمی شیراز پس از انجام مطالعات و تحقیقات گسترده در سال 1387 در مرکز پژوهش این پتروشیمی انجام شد و سرانجام به تولید انبوه رسید.
در سال 1396 اتحادیه شرکت های تعاونی روستایی فلاورجان اقدام به توزیع این محصول با برند تروفا در سطح کشور نمود، همچنین این کود دارای تاییدیه کیفیت SGS سوییس می باشد. 

بررسی تخصصی محلول UAN

این کود شامل اوره، نیترات آمونیوم، آب و ممانعت کننده از خوردگی می باشد و در گریدهای 28، 30 و 32 درصد ازت تولید و عرضه می شود.

آنالیز نیترات آمونیوم اوره مایع
مشخصات کلی نیترات آمونیوم اوره مایع

این کود شامل30 درصد نیتروژن محلول است و تقریبا نصف نیتروژن آن از اوره و نصف دیگر از نیترات آمونیوم است.
طی آزمایشات و تجربیاتی که از استفاده این محصول در سال های اخیر انجام شده است و به منظور حفظ محیط زیست و کاهش اثرات باقیمانده این کود در خاک و محصولات کشاورزی مقدار مصرف این کود به شرح زیر توصیه می شود :
آب آبیاری: 40 تا 60 لیتر در هکتار
محلول پاشی: 2 تا 5 لیتر در هزار

مزایای کود نیترات آمونیوم اوره

  1. 1. قابلیت جذب بالا توسط خاک

  2. 2. در مقایسه با نیترات آمونیوم کاملا بی خطر بوده

  3. 3. ضایعات ازت این کود نسبت به اوره کمتر بوده و از  pH  کمتری در مقایسه با اوره برخوردار می باشد. لذا در زمین هایی که دارای خاک باpH  بالا می باشند، استفاده از کود UAN در مقایسه با اوره بهتر می باشد.

  4. 4. پایین بودن دمای کریستالیزاسیون محلول UAN در مقایسه با محلول های اوره و یا محلول های نیترات آمونیوم

  5. 5. افزودن سموم کشاورزی و علف کش ها و سایر عناصر ریز مغذی مورد نیاز خاک به این کود به سهولت امکان پذیر می باشد.

  6. 6. برتری مهم آن نسبت به کودهای جامد، استفاده در شرایط کم آبی و خشکسالی می باشد.

  7. 7. با توجه به ماهیت خاک های کشور که عمدتا آهکی و دارایpH  بالا هستند، استفاده از کود (UAN) توصیه می شود که منجر به کاهش pH و اسیدی شدن خاک اطراف ریشه شده و درنتیجه جذب سایر عناصر دیگر توسط گیاه افزایش پیدا می کند.

  8. 8. این کود هر دو فرم نیتروژن قابل جذب توسط گیاه یعنی آمونیوم (NH4+) و نیترات (NO3-) را دارد، بنابراین منبع عالی از کود نیتروژن به حساب می آید. 

  9. 9. برای تامین ازت مورد نیاز گیاه، تولید و مصرف نیترات آمونیوم به اوره ترجیح دارد و تولید کودهای حاوی نیترات آمونیوم مثل UAN می تواند جایگزین مناسبی برای اوره در خاک های آهکی باشد.

  10. 10. مایع بودن این کود سبب مي شود که بتوان این کود را به راحتي، به صورت کود آبیاری در اختیار محصول قرار داد و به سهولت وارد خاک شده و در دسترس ریشه گیاه قرار بگیرد و تلفات ناشی از تصعید نیتروژن به صورت آمونیاک (NH3) را به حداقل برساند.

  11. 11. آمونیوم (NH4+) موجود در کود UAN در بین لایه های رسی تثبیت می شود و در زمان نیاز گیاه به تدریج طی یک دوره چند هفته ای در اختیار ریشه گیاه قرار می گیرد و باعث کاهش هدررفت نیتروژن به صورت آبشویی می شود و این امر باعث کاهش هزینه ها و صرفه جویی در زمان نیز می شود.

  12. 12. قیمت تمام شده آن کمتر از نیترات آمونیوم میباشد.

نیترات آمونیوم اوره مایع

روش های کوددهی UAN در مزرعه

• کود آبیاری (Irrigation Fertilizer) :

اعمال کود در سیستم های آبیاری و کود رسانی به محصول به همراه آب آبیاری

 

•  تزریق مستقیم کود در نزدیکی بذر  (Direct injection of fertilizer near the seed)

اعمال کود در نزدیکی بذر گیاه، باید توجه داشت که فاصله بین کود و بذر حفظ شود  و کود در تماس مستقیم با بذر گیاه نباشد زیرا باعث مرگ بذر و جوانه می شود.

 

•  پخش سطحی کود  (broadcasting)

اعمال کود به صورت مستقیم در سطح خاک و نفوذ آن در خاک

 

•  محلول پاشی  (Foliar spray)

اسپری کود در غلظت مناسب با نازل های خاص بر روی شاخ و برگ گیاهان

موارد مصرف کود نیترات آمونیوم اوره

این کود در محصولات گروه غلات، حبوبات، محصولات صنعتی، باغات، نباتات علوفه ای یونجه و سایر گیاهان علوفه ای و جالیزی و سبزیجات کاربرد دارد.
در کشور ما سابقه تحقیق و استفاده از کودهای نیتروژنه (آمونیوم بدون آب و اوره آمونیوم نیترات-UAN) بسیار کم است و پیشنهاد می شود در زمینه مصرف این دو نوع کود در بعضی مزارع آزمایش هایی انجام شود تا از این طریق بتوان در جهت افزایش کارایی و یا به عبارت دیگر درصد بازیافت کودها گامی مثبت برداشت که یقینا از نظر اقتصادی به نفع کشاورزی و مملکت خواهد بود.

نمونه عملکرد کود مایع ازته تروفا

طی تحقیقاتی که در سال های اخیر در سطح  ایران توسط اتحادیه شرکت های تعاونی روستایی شهرستان فلاورجان انجام شده است، این کود در محصولات مختلفی مصرف شده است که نتایج برخی از آن ها در ذیل آورده شده است:

مزرعه سيب زميني آقای جعفری يزد آباد اصفهان بعد از 6 روز مصرف نيترات آمونيوم اوره مايع

مصرف محلول اوره نيترات آمونيوم مايع در مزرعه پياز آقای جوانمردی میناب اثر آن پس از يک ماه

 مصرف محلول اوره نيترات آمونيوم مايع در مزرعه چغندر آقای جمالی قهدریجان اصفهان اثر آن پس از 7 روز

مزرعه ذرت آقای مهری فلاورجان اصفهان مصرف محلول اوره نيترات آمونيوم مايع، اثر آن پس از 7 روز

مصرف محلول اوره نيترات آمونيوم مايع در مزرعه يونجه پيربکران اصفهان اثر آن پس از 7 روز

   مزرعه گندم آقای کاظم زاده قهدریجان اصفهان بعد از مصرف نيترات آمونيوم مايع

نتیجه گیری:

کود مایع ازته (اوره آمونیوم نیترات) با مزایای زیادی که نسبت به کود اوره دارد می تواند جایگزین بسیار مناسبی برای این کود گردد و همچنین باعث صرفه جویی در هزینه های کشاورزی گردد. اتحادیه شرکتهای تعاونی روستایی فلاورجان با برند تروفا آماده دریافت سفارشات کلی و جزیی شما عزیزان می باشد و در صورت داشتن هرگونه سوال یا ابهام می توانید از طریق واتساپ یا تماس با شماره 09134051075 یا تلفن ثابت 03132119999 تماس حاصل نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سوالی دارید ؟

کارشناسان پر شور تروفا منتظر تماس های شما هستند